lunabike.nl

Accu elektrische bakfiets

De accu van een elektrische fiets is het meest kostbare onderdeel, maar ook het meest cruciale onderdeel. De accu van de fiets is de krachtbron van jouw tochten en zorgt ervoor dat de fietsbeleving een stuk aangenamer wordt. Een accu verliest na verloop van tijd vermogen, met maximaal tussen de 10% – 15% binnen 2 jaar. Wij geven graag een aantal tips over het correct opladen van de accu, zodat deze een zo’n lang mogelijke levensduur heeft. Weet je niet zeker of de afname in het vermogen van de accu binnen de normen is? Neem dan contact met ons op voor het vrijblijvend testen van de accu.

Tips voor het opladen van de accu

Een accu verliest elk jaar gemiddeld tussen de 10% en 15% van zijn capaciteit. Deze vermogensafname is beïnvloedbaar door een aantal tips en richtlijnen op te volgen zodat je het maximale uit jouw accu weet te halen.

Wanneer moet ik de accu opladen?

De accu van de elektrische fiets dient natuurlijk opgeladen te worden. Het opladen van de accu is niet zo spannend maar toch zijn er een aantal zaken waar je rekening mee kunt houden om de levensduur van de accu te verlengen. Zo is het verstandig om de accu niet helemaal leeg te rijden maar deze op te laden op het moment dat hij nog voor ongeveer 10% volgeladen is. Zo voorkom je namelijk diepontlading en dat is funest voor een accu.

Voorkom diepontlading

Het meest dodelijke voor een accu is diepontlading en dat wil je daarom natuurlijk voorkomen. Dat je de accu helemaal leeg fietst is niet erg maar het is wel belangrijk dat je de accu vervolgens snel weer aan de lader zet. Doe je dit niet? Dan gaat het beetje energie dat nog over is langzaam verloren doordat een accu zichzelf langzaam ontlaadt. Het gevolg hiervan is dat het mogelijk is dat u de accu nooit meer kunt opladen of goed kunt opladen.

Accu opladen op kamertemperatuur

Een accu presteert het beste als deze wordt opgeladen op kamertemperatuur op een droge plek. Hoge temperaturen zijn niet goed voor de accu en vorst kan zorgen voor condens aan de binnenzijde van de accu. Om het zekere voor het onzekere te nemen is het daarom goed om als gewoonte de accu binnenshuis op te laden bij buitentemperaturen onder de 15 graden. Een verwarmde garage is natuurlijk ook prima! Behalve een langere levensduur zorgt dit in veel gevallen ook voor een hogere actieradius.

Gebruik je de fiets niet? Laadt de accu dan alsnog op

Een elektrische bakfiets komt vaak stil te staan tijdens de koude maanden. Houd in de gaten dat je de accu niet zomaar maanden achter elkaar laat liggen zonder deze op te laden. Doordat de accu zichzelf langzaam ontlaadt is er een grotere kans op diepontlading. Het advies is om de accu steeds na 1,5 tot 2 maanden aan de lader te zetten en de accu tot ongeveer 90% vol te laden. Zo blijft de laadcyclus in gang.

Gebruik altijd de bijgeleverde oplader

Het is belangrijk dat je voor het opladen van de accu alleen de bijgeleverde oplader gebruikt. Deze levert namelijk de juiste hoeveelheid energie aan de accu waardoor de accu correct wordt opgeladen.

Goed onderhoud van de elektrische fiets accu

Een fiets accu is niet goedkoop. Daarom is het van belang om deze goed te onderhouden. Lees bij aanschaf altijd de gebruiksaanwijzing. De meeste elektrische fiets accu's lijken veel op elkaar. Een goede tip is om de accu te labelen waardoor je nooit de verkeerde accu gebruikt. De temperatuur heeft grote invloed op een accu, bewaar de accu daarom nooit op hele koude of warme plekken.

Contact

Heb je vragen over het opladen van de accu of het juiste onderhoud? Neem gerust contact met ons op door te bellen naar 072-7202203. Onze specialisten informeren je graag!