lunabike.nl

Hoe fiets je met een hond in de Lunabike?

Fietsen op een driewielbakfiets is anders dan op een tweewielbakfiets. Bij het stilstaan zal de bakfiets niet omvallen door de twee wielen voor. Aan de andere kant kan je met een tweewielbakfiets meer in de bocht hangen dan met een driewielbakfiets.

Lunabike de bakfiets voor hond

Lunabike bakfietsen hebben daar rekening mee gehouden. Door het speciale helmechanisme kan je met deze driewielbakfiets wel in de bocht hangen. Dit is een uniek systeem waardoor je de voordelen hebt van het stilstaan zonder om te vallen en het hangen in een bocht. 

Algemene tips voor het fietsen met een driewielbakfiets

Geduld

Neem zelf de tijd om aan de driewielbakfiets te wennen. Doe dit alleen, dan kan je zelf wennen aan de bakfiets. Doe er desnoods een zak tuinaarde in om het gewicht van een kind of hond na te bootsen. Uiteindelijk kan je met een driewielbakfiets niet snel vallen, dus door simpelweg te remmen, bij twijfel, kom te tot stilstand zonder dat er iets gebeurd.

Opstappen

Het opstappen is heel eenvoudig. Het is een andere manier dan opstappen op een tweewieler. Met een tweewieler moet je vaart maken om in evenwicht te blijven, dus maak je vaak snelheid bij het opstappen. Bij een driewielbakfiets hoef je geen evenwicht te houden, door de twee wielen voor. 

  1. Zorg ervoor dat de bakfiets stabiel staat en niet kan wegrollen terwijl je opstapt. Parkeer de bakfiets bij voorkeur op een plek waar je voldoende ruimte hebt om comfortabel op te stappen.
  2. Zet de parkeerrem aan voordat je opstapt. Dit voorkomt dat de bakfiets onverwachts gaat rollen terwijl je opstapt. 
  3. Ga op het zadel zitten en zet de trappers in de juiste houding zodat je gelijk kracht kan zetten.
  4. Zet de parkeerrem en houdt de handrem ingeknepen.
  5. Controleer de omgeving voordat je weggrijdt. Kijk goed om je heen om ervoor te zorgen dat er geen obstakels zijn en dat het veilig is om te vertrekken. Gebruik indien nodig handgebaren om je intenties aan andere weggebruikers kenbaar te maken.

Vertrouwd raken

Neem de tijd om vertrouwd te raken met de eigenschappen van de bakfiets. Maak eerst een proefrit op een rustige plek. Oefening is de sleutel tot beheersing, dus neem de tijd om te wennen aan het rijden op de bakfiets.

Keren

Zorg altijd voor voldoende ruimte bij het maken van een bocht. De draaicirkel van een bakfiets is groter dan die van een gewone fiets. Als je een driewielbakfiets op zijn plaats wilt draaien, stap dan af, houd het stuur met één hand vast en til met de andere hand de bagagedrager op. Draai de bakfiets alleen op de twee voorwielen om het zwaartepunt in balans te houden.

Drempels

Rijd recht op drempels af en vermijd schuine aanpak. Doe dit met een lage snelheid om de balans van de bakfiets te behouden.

Veiligheid

Laat kinderen niet staan in de bakfiets en maak ze vast met de daarvoor bestemde driepuntsgordels. Zorg dat honden goed vastzitten met een driepuntsriem en de hondenringen in de bak. 

Breedte

Bakfietsen zijn in het algemeen breder dan standaardfietsen, dus wees alert op smalle doorgangen. Echter de Lunabike kan door een normale schuurdeur.

Door deze tips te volgen, kun je veilig en zelfverzekerd op pad gaan met je bakfiets.

Lunabike hond vastmaken in bakfiets

Hond veilig vastmaken in de bakfiets

De koppelriem, ook wel bekend als een duo hondenriem, stelt je normaal gesproken in staat om twee honden tegelijk uit te laten aan één lijn. Maar in dit geval kun je het ook gebruiken om je hond veilig vast te maken in de bakfiets. Koppel het bovenste deel van je hondenriem vast aan het koppelstuk, bevestig één uiteinde aan de halsband van je hond en het andere uiteinde aan de hondenring van de bakfiets. Op deze manier kun je je hond veilig vastmaken in de bakfiets.

Als je overweegt om een bakfiets voor honden aan te schaffen, maar twijfelt of het geschikt is voor jouw hond, overweeg dan om een proefrit te maken. Niet alle honden vinden het namelijk prettig om in een bakfiets te zitten, laat staan als deze ook nog beweegt. Een proefrit geeft je niet alleen de kans om zelf te ervaren hoe het is om met een hondenbakfiets te fietsen, maar ook om te zien hoe jouw hond reageert op het bewegen ervan. Zo kun je beslissen of een hondenbakfiets de juiste keuze is voor jullie beiden.